Yaz Okulu Öğretim Yönergesi
Yaz Okulu Öğretim Yönergesi
Yaz Okulunun Tanımı ve Amacı
Madde 1
Yaz Okulu, “Çukurova Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” nin 5. maddesinde tanımlanan, bir eğitim-öğretim yılının normal iki yarıyılının dışında yaz tatili içinde uygulanan bir öğretim programıdır.
Madde 2
Çukurova Üniversitesinin Ön Lisans ve Lisans öğretim programlarında yer alan derslerin verilmeleri gereken yarıyıllarda açılmaması ve Yaz Okuluna ertelenmesi mümkün değildir.
Madde 3
Yaz Okulunun amaçları şunlardır:
a) Üniversitenin eğitim ve öğretim olanaklarının yaz aylarında da değerlendirilmesi,
b) Öğrencilerin normal yarıyıllarda alarak başarısız oldukları ve/veya almadıkları dersleri yaz aylarında da açmak suretiyle öğrencilere olanak sağlanması ve
c) Öğrenci yığılmalarının giderilerek öğretimde verimin arttırılması.
d) Başarılı öğrencilerin daha kısa sürede mezun olabilmelerine olanak sağlamak, çift anadal ve yandal programına kayıtlı öğrencilerin bu programları yürütmelerinde kolaylık sağlamak.
Yaz Okulu Öğretimi İle İlgili Esaslar
Madde 4
Yaz Okulunun başlangıç tarihi, Bahar Yarıyılı sonu sınavlarının tamamlanmasından en az iki hafta sonra olacak şekilde Çukurova Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenir. Yaz Okulunun öğretim süresi sınavlar hariç 7 haftadır. Yaz Okulunda açılan her ders için, normal yarıyılda yapılan toplam ders saatine eşdeğer ders yapılır.
Madde 5
Yaz Okulunda ders alacak öğrenciler kayıt işlemlerini Yaz Okulu dersleri başlamadan önce Üniversite Senatosu’nca belirlenen tarihler içinde tamamlar. Yaz Okulunda bir öğrenci, varsa ön şartını sağlamış olmak koşuluyla, dokuz krediyi aşmamak üzere en çok üç ders alabilir. Yaz Okulunda ders ekleme ve bırakma yapılmaz. Sadece açılamayan derslerin ücretleri iade edilir.
Madde 6
Yaz okulunda ders alan öğrenci aynı anda staj yapamaz.
Madde 7
Yaz Okulunda açılacak dersler, tercihen dersi normal yarıyılında vermiş olan öğretim elemanının isteği, olmadığı takdirde ilgili bölüm kurulunun uygun görmesi ve Fakülte/Yüksekokul Kurulu’nun kararı ile belirlenir. Ancak ortak zorunlu dersler (Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil) açılamaz. Bir dersin açılabilmesi için en az 15 öğrencinin kayıt yaptırması gereklidir. Öğrenci sayısı 60 ı geçtiğinde ikinci bir grup oluşturulabilir.
Madde 8
Bir öğretim elemanına, 9 krediyi aşmamak üzere en çok 3 dersin sorumluluğu verilebilir.
Devam ve Başarı Değerlendirmesi
Madde 9
Yaz Okulunda ders alan öğrencilerin başarı durumları “Çukurova Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” ne göre yürütülür. Yaz Okulunda kayıtlı tüm öğrencilerin derslere en az %70, uygulamalara en az %80 oranında devamları ve derslerin ara sınavlarına girmeleri zorunludur.
Yaz Okulunda elde edilen derslere devam hakkı, normal eğitim-öğretim yarıyıllarında geçerli değildir.
Madde 10
a) Yaz Okulunda ilk kez alınan derslerin başarı notları, izleyen eğitim-öğretim yılında sözkonusu derslerin okutuldukları yarıyılların yarıyıl sonu sınav dönemlerinde kütüğe işlenerek DNO ve GNO hesabında kullanılır. Tekrar olarak alınan dersin başarı notu, öğrencinin o dersi aldığı en son yarıyıldaki yarıyıl sonu başarı notu gibi değerlendirilerek DNO ve GNO hesabında kullanılır.
b) Normal öğrenim süresini tamamlayarak yaz Okulu sonunda mezun olabilecek öğrencilerin ilk kez aldıkları derslerin başarı notları, en son öğretim yılının ilgili dönemine işlenerek mezun olmalarına olanak tanınır.
Madde 11
Yaz Yarıyılı Sonu Sınavlarının başarı notları, sınavların bitiş tarihinden en geç bir hafta sonra ilan edilir. Mazeret nedeniyle ara sınav ve/veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilerin mazeret sınavları ve bu sınavların değerlendirilmesi, güz yarıyılı ders kayıtlarından önce yapılmak zorundadır.
Diğer Bölümler/Programlar veya Üniversitelerden Ders Alma
Madde 12
a) Öğrencinin kayıtlı bulunduğu Bölümde/Programda ders açılmadığı takdirde, öğrenci bu dersi, Çukurova Üniversitesi içinde veya dışında başka bir Bölümden/Programdan alabilir. Bunun için diğer bir Bölümden/ Programdan alınacak dersin denkliğinin içerik, dil, kredi ve saat açısından ilgili Bölüm/Program ve Yönetim Kurulu tarafından önceden kabul edilmesi gereklidir.
b) Yaz Yarıyılında farklı bir Üniversiteden ders alabilmek için o dersin veya ona eşdeğer bir dersin Çukurova Üniversitesi’nde açılmamış olması ön şarttır. Diğer üniversitelerden alınacak derslerin başarı notlarının girişi 10. maddede belirtilen süre içinde yapılır.
c) Başka Üniversitelerde kayıtlı öğrencilerin, Çukurova Üniversitesi’nin yaz yarıyılı uygulayan bölümlerinde/ programlarında açılan derslere kayıt yaptırmaları mümkündür.
Hakkında Hüküm Bulunmayan Haller
Madde 13
Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde, “Çukurova Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”nin ilgili hükümleri, YÖK mevzuatı ve ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri geçerlidir.
Yürürlükten Kaldırma
Madde 14
Çukurova Üniversitesi Senatosunun 4 Mart 1997 tarih ve 5 Sayılı toplantısında kabul edilen Yaz Yarıyılı Öğretim Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 15
Bu yönerge Çukurova Üniversitesi Senatosu’nca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 16
Bu yönergeyi Çukurova Üniversitesi Rektörü yürütür.
* Çukurova Üniversitesi Senatosu’nun 03.05.2011 tarih ve 04-05 sayılı kararıyla kabul edilmiştir.