Partilerde aday belirleme sıkıntısı
Partilerde aday belirleme sıkıntısı
MURAT YETKİN
09/04/2011 Radikal Gazetesi
Milletvekili aday listeleri pazartesi günü seçim kuruluna teslim edilecek. Parti genel merkezlerinde heyecan ve sıkıntı bir arada.
Siyasi partiler milletvekili aday listelerini 11 Nisan pazartesi günü Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edecek.
Liderler hafta ortasından bu yana liste belirleme dışındaki faaliyetlerini en aza indirmiş durumda. Bunun en açık örneği, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki akşam Libya planını açıklamasında görüldü. Erdoğan Başbakanlık’a gitmek yerine AK Parti’deki makam odasından asansörle sekiz kat inip basın açıklamasını yaptı, soru dahi kabul etmeden salı gününden bu yana sürdürdüğü asli mesaisinin başına döndü. AK Parti binasında çalışma katlarına bir süredir ziyaretçi kabul edilmiyor.
Parti kulislerine göre, Başbakan, oraya geleceği tahmin edilen aday adaylarıyla karşılaşmamak için Genel Merkez’de ise cuma namazını kıldığı tam karşıdaki Başyazıcı Camii’ne değil, Çukurambar semtindeki daha küçük ama tahmin edilemeyen Tuğba Altınok Camii’ne gitti dün. Yine parti kulis bilgilerine göre, aday listeleri henüz beş kişilik son eleme kuruluna gelmiş değil, 12 kişilik daha geniş kurulda. Son beşte olan isimlerin Erdoğan ile birlikte, Genel Başkan Yardımcıları Haluk İpek ve Ekrem Erdem ile Genel Sekreter İdris Naim Şahin ve Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ olduğu konuşuluyor. Son karar tabii ki Erdoğan’ın.
Tekin kahvaltıda!
CHP lideri Kemal Kılıç-daroğlu’nun son birkaç gündür yaptığı tek medya faaliyeti, makam odasıyla aynı kattaki Parti Meclisi odasına geçerek internet üzerinden gençlerin sorularını yanıtlamak oldu. Aday adayı baskısından çalışamayan parti yöneticileri kendilerini dışarı attı; ama bu fayda etmedi. Örneğin, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in Çukurambar’da Pelit pastanesinde kahvaltı yaptığını öğrenen aday adayları birkaç gün üst üste oraya akın edince, Tekin gidemez oldu.
Yine Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata kendisini dosyalarıyla beraber Armada alışveriş merkezindeki Budakaltı’na atmıştı; ama orada yakalandı. Aday listesinin belirlenmesinde Tekin ile birlikte etkili olan diğer iki isim, Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil zaten tam siper saklanıyorlar. CHP yönetimi çareyi 9-10-11 Nisan günleri Genel Merkez’e kapanmak ve ziyaretçi yasağında buldu. Yasak, Kılıçdaroğlu’nun onayının ardından listelerin YSK’ya götürülmesiyle son bulacak.
MHP ve BDP
MHP lideri Devlet Bahçeli halkın karşısına en son 1 Nisan’da Afyon’da çıktı. O da ekibiyle kapanmış, grup grup görüşmeler yapıyor. İnternet üzerinden yaptıkları teşkilat yoklamaları bir temel oluşturuyor. Dar ekip genel başkan yardımcıları Cihan Paçacı, Tunca Toskay, Faruk Bal, Deniz Bölükbaşı ve Bülent Didinmez’den oluşuyor. Son karar, tabii Bahçeli’nin.
BDP milletvekili adayları bağımsız olarak seçime girecekler. Ama aday belirleme süreci parti listesi hazırlamaktan daha çetin pazarlıklarla geçiyor. Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın diğer partilerde olduğu gibi son belirleyici rolü BDP’de yok. Hal böyle olunca, aslında dün açıklayabileceklerini söyledikleri listeleri onlar da pazartesi açıklayacak.
AK Parti’de tansiyon
Her partinin aday belirleme sıkıntısı ayrı. AK Parti’de Erdoğan hem tüzük gereği hem de bu seçimi garanti görüp güvendiği bazı isimleri –kendisinin başta olmayacağı öngörülen bir sonraki seçime saklamak istediği için milletvekillerinin neredeyse yarısı listelerde yer almayabilir. Bu ciddi bir tansiyon yükselmesine neden oluyor.
CHP’de önseçim yapılan ve Doğu ve Güneydoğu’da milletvekili olmayan iller en az sorunlu olanlar. Özellikle Ankara ve İstanbul’un birinci bölgelerine olan aday adayı akını, partiyi zorluyor. Zorlayan bir başka nokta da CHP bünyesinden Tuncay Özkan, Mehmet Haberal, Sinan Aygün gibi isimlerin aday gösterilmesine gelen tepkiler.
BDP’deki sorun batıda bazı sol partilerle, doğuda da daha küçük Kürt meselesi odaklı partilerle yapılan ittifak. Bu partilerin de listelere aday sokmak istemesi, mevcut yapıda iç gerilimlere neden oluyor.
MHP, liste belirlemede en az sorun yaşayan, en az sürpriz beklenen parti. Yine de MHP milletvekilli listesinde yüzde 30-40 oranında değişiklik öngörülüyor.