Kıbrıslı Türkler ne ister?
Kıbrıslı Türkler ne ister?
ERDAL GÜVEN
Radikal Gazetesi 27/02/2011
Kıbrıslı Türklere göre Türkiye’yle son gerginlik iyi oldu! Çünkü hem ilişkilerdeki çarpıklık hem Türkiye’den ne istedikleri ortaya çıktı.
Kıbrıslı Türkler, peş peşe gelen ‘besleme’ ve ‘atama’ krizlerinin ardından bir kez daha sokağa dökülüyor. Çarşamba günü Lefkoşa’daki İnönü Meydanı’nda yeni bir ‘Toplumsal Varoluş Mitingi’ düzenlenecek.
KKTC halkı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendileri için ‘besleme’ demeye getirmesinin şokunu atlatamadan, adada ‘istenmeyen adam’ ilan edilmiş TC Teknik Heyeti Başkanı Halil İbrahim Akça’nın Lefkoşa’ya büyükelçi olarak atanmasıyla bir şok daha geçirmişti.
Çarşamba günkü gösteriye on binlerce kişinin katılması bekleniyor. Hedefte yine Türkiye ve KKTC hükümetleri, ekonomik tedbirler ve Büyükelçi Akça olacak.
Elimde tam da Türkiye-KKTC ilişkilerinin görülmemiş ölçüde gerildiği bu günlerde yapılmış bir kamuoyu araştırması var, Kıbrıslı Türklerin son gelişmelere ve genel olarak Türkiye-KKTC ilişkilerine nasıl baktığını gösteren.
Yeni Düzen gazetesi için, Kıbrıs’ın özellikle isabetli seçim araştırmalarıyla tanınan saygın kamuoyu araştırma şirketi KADEM tarafından yapılmış araştırma.
Kıbrıslı Türklerin yarıdan fazlası son gerginliğin ‘hayırlara vesile’ olduğunu düşünüyor! Yüzde 56’lık kesim, böylelikle KKTC-Türkiye ilişkilerindeki çarpıklığın ortaya çıktığı görüşünde. Yüzde 60’a yakın kesime göre ilişkilerin zaten bozulmuktaydı; son gerginlik bu bozulmanın bir uzantısı.
Süregiden krizden Türkiye yetkililerini sorumlu tutanların oranı yüzde 77. İşin ilginci, bu oran, iktidardaki UBP’nin seçmenleri arasında da epey yüksek: Yüzde 71. Muhalefetteki CTP’lilerin yüzde 91’i, TDP’lilerin yüzde 88’i ve DP’lilerin yüzde 87’sine göre sorumlu aynı. Krizden kendi hükümetlerini sorumlu bulanlar daha fazla: Yüzde 80.
‘Türkiye çekilsin’ ya da ‘Türkiye’nin etkisi daha da artsın’ gibi görüşler de var ama çoğunluk Türkiye’yle ilişkilerin düzelmesinden yana. Ama bir koşulla: Bu ilişki bir eşitler ilişkisi olsun.
Araştırmada, Akça’nın Lefkoşa büyükelçisi olarak atanmasını nasıl değerlendirdikleri de sorulmuş katılımcılara. Yanıt çok net: Her 10 kişiden 8’i atamayı yanlış buluyor.
Son gelişmeler, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve KKTC hükümetine de yaramamış. Cumhurbaşkanı’nı başarılı bulanların oranı iki ayda yedi puan gerileyerek yüzde 43’e inmiş. Eroğlu’nu başarısız bulanların oranı ise yüzde 53. Hükümetin durumu daha kötü. İktidarı başarılı görenler yüzde 31’de kalırken, başarısız bulanların oranı yüzde 65’e dayanmış. İki ay öncesine göre 9 puanlık bir düşüş var.
Gelelim ekonomik tedbirler paketine… Kıbrıslı Türklerin yüzde 73’ü pakete karşı. Yüzde 35’lik kesim, tamamen kaldırılmasını, yüzde 38’lik kesim yerine yeni bir paket hazırlanmasını istiyor.
Peki paketi kim hazırlamalı? ‘Sadece TC ve KKTC yetkilileri’ diyenlerin oranı yüzde 31. ‘TC yetkilileri karışmasın’ diyenler yüzde 28’de kalıyor. Buna karşılık yüzde 40’lık kesim, ‘TC yetkilileri, KKTC yetkilileri, muhalefet partileri ve sendikalar birlikte hazırlasın’ görüşünde.
Türkiye’de da ağızlara sakız edilen Kıbrıslı Türklerin gelir düzeyine gelince… Araştırmaya göre Kıbrıslı Türklerin hane halkı aylık ortalama geliri: 3,128 TL… “En düşük maaş 10 bin TL” iddiası havada kalıyor yani. KADEM’in başındaki Muharrem Faiz, “Bu rakamda iddialıyım. Zaten resmi verilerle de uyumlu” demiş.
Peki Kıbrıslı Türkleri en fazla rahatsız eden ne? Katılımcıların yüzde 92’sinin işaretlediği seçenek, hükümetin nüfus siyaseti ve Türkiye’den KKTC’ye kontrolsüz nüfus akışı. Kıbrıslı Türklerin kimlik sorununu, yok olma kaygısını ortaya koyan bir gösterge bu.
Yine yaklaşık yüzde 80’lik bir kesimin karşı çıktığı bir başka nokta, Kuzey Kıbrıs’a yeni cami yapılması.