İslam, burka yasası ve AKPM
Fransa sokaklarında peçe, burka ve nikab giyen kadınların polis tarafından durdurulup 150 Euro para cezasına çarptırılmalarını öngören yasa bugün uygulanmaya başlanıyor.
11 Ekim 2010 tarihinde kabul edilen ve 2 binden az sayıda kadını ilgilendiren “burka yasası”,
yüzün tamamını kapatan kadınlardan çok kapatmaya zorlayan erkeklere ceza öngörüyor ve bu durumda bir yıl hapis ve 30 bin Euro para cezası gündeme geliyor.
Olmayan bir durumdan, önce sorun icat edildi ve yeni sorunlar özenle davet edildi. Yasanın özeti bu aslında…
Yasanın yürürlüğe girmesinden önce uygulamasına başlandı ve Paris Nation Meydanı’nda cumartesi günü 19’u burkalı kadın olmak üzere 62 kişi gözaltına alındı.
Daha doğrusu, düzenlenmesi planlanan bir gösteri Valilik tarafından yasaklandı ve eylemle şeriat çağrısı yapılmasının planlandığı öne sürülerek, gelenlerin çoğu gözaltına alındı.
Geçtiğimiz haftayı, Fransa’da İslam ve laiklik tartışmalarıyla geçirdiğimizi düşünecek olursak, Fransa’nın İslam ve Müslümanlar konusunu gündemin ilk sırasına yerleştirmiş olduğunu bir kez daha görüyoruz.
Hafta içinde iktidar partisi tarafından laiklik ve İslam başlığında 26 önerinin ele alındığı bir toplantı düzenlendi.
Bu tartışmanın gerekçeleri arasında sayılan şu neden dikkat çekiciydi: “1905 yılında kabul edilen Laiklik Yasası’nın değişmesi gerekiyor, çünkü o zaman bugünkü kadar çok Müslüman yoktu. Bugün İslam, Fransa’da ikinci büyük din, bazı bölgelerde ise çoğunluk dini haline gelmiştir. İslam’ın ilerlemesi bu tartışmayı zorunlu kılmıştır.”
Resmi gerekçe bu, ama herkes biliyor ki tartışmanın perde arkasındaki nedeni, aşırı sağcı yaklaşımları besleyip, 2012 seçimlerini yeniden Nicolas Sarkozy’nin kazanmasını sağlamak.
Fransız hükümetinin açtığı bu tartışma, bizzat hükümetin kendisini bölmekle kalmadı, ırkçı grupları da harekete geçirdi. Anti-İslam grupları, yüzlerinde domuz maskeleriyle gösteriler düzenleme cüreti bulabildiler.
Cuma günü Angers kentinde belediyenin düzenlediği bir toplantıyı yüzlerinde domuz maskeleriyle basan göstericiler, bölgedeki cami tartışmalarını protesto ettiler.
Fransa’da sayıları 6 milyonu bulan bir topluluk olan Müslümanlara yönelik bu girişimler, sayıları daha az olan gruplar için durumun daha da vahim hale geldiğinin göstergesidir.
İşte böylesi bir ortamda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ilkbahar oturumunu düzenliyor. Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki AKPM, “Kültürlerarası Diyalog ve din boyutu” konusunu ele alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu kritik gündemde yapılan toplantıda bir konuşma yapacak.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yanısıra, önde gelen din adamları da AKPM’ye hitap edecek.
Seçim hesaplarıyla ötekine vurmaktan kaçınmayan Avrupalı siyasetçiler, umarız Avrupa’nın vicdanından gelecek çağrılara kulak verirler.
Saadet Oruç. 11 Nisan 2011 Star Gazetesi